Behandelingen

Voetzorg

Als podoloog specialiseer ik mij in de behandeling van mensen met risicovoeten. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld reuma, artrose, diabetes, vaatlijden en/of gevoelsvermindering in de voeten hebben.

Natuurlijk is iedereen welkom in de praktijk.

Een voetzorg behandeling bestaat doorgaans uit het knippen van de nagels op een correctie manier, het dunner frezen van eventuele kalk -of schimmelnagels, het verwijderen van eelt en eeltpitjes. Elke behandeling wordt afgesloten met het hydrateren van de voeten met de voetcrème van Gehwol.

 

Silicone ortheses

Dit zijn teenstukjes die op maat gemaakt worden om tenen preventief of curatief te behandelen. Mensen die last hebben van eeltpitjes tussen of op de tenen kunnen hier baat bij hebben.

Tijdens de behandeling worden de ortheses gemaakt, zodat u ze direct mee naar huis kan nemen. Ze moeten dan nog even uitharden, dus mogen pas de ochtend nadien gedragen worden.

De silicone ortheses worden overdag gebruikt en je moet er een sok overheen dragen, anders gaat de silicone draaien. Qua onderhoud zijn deze silicones heel makkelijk. Je kan ze wassen met water en zeep en bewaren in talkpoeder in het meegeleverde doosje.

 

Nagelbeugels

Als u last heeft van een ingegroeide nagel wordt er vaak gekozen voor een nagelbeugel.

Dat is een dun ijzerdraadje wat met twee kleine, pijnloze haakjes onder de nagel gaat om deze te liften en de ingroeiing op te lossen. 

U komt elke zes weken terug om deze even van de nagel af te halen, zodat de nagel gereinigd kan worden. Daarna wordt hij teruggeplaatst en kan u weer zes weken verder.

 

Podologische zolen

Dit zijn zolen die op maat gemaakt worden om de voet-knie of heupstand te corrigeren en het lopen te optimaliseren. Dit doen we aan de hand van een 3D scan, een biomechanisch onderzoek en een loopanalyse met videobeelden.

Het materiaal waaruit deze zolen bestaat is kunststof, waardoor ze makkelijk verdragen worden. Het zijn geen ijzeren of kurken zolen zoals vroeger.

Er zijn verschillende afdekken mogelijk. Voor sporters, mensen met hyperhydratatie en kinderen.

De zolen zijn ook aanpasbaar, indien de zool toch niet direct lekker loopt. Dit gebeurt ter plaatse in de slijpruimte in de praktijk. Zo hoeft u nooit lang zonder uw zolen te lopen.

 

Gecertificeerde zolen in werkschoenen

In bepaalde merken van veiligheidsschoenen is het sinds 2013 verplicht om gecertificeerde zolen te dragen. Dit zijn zolen die bijvoorbeeld antistatisch zijn en waarbij er met een bepaalde lijm is gewerkt. Indien er een ongeluk gebeurt en u draagt de werkschoenen met normale podologische zolen in plaats van gecertificeerde, dan bent uzelf en uw werkgever aansprakelijk hiervoor. Zeer belangrijk dus om ons samen aan de regels te houden. 

 

Screening kinderen

Kinderen mogen geen pijn hebben. Pijn is altijd een teken dat er iets moet gedaan worden.

Vaak zien ouders dat de voeten en/of knieën van hun kinderen naar binnen staan of dat ze makkelijk vallen of snel moe zijn na een dagje pretpark. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar verdient wel onze aandacht. Kinderen zijn aan het groeien en door ze tijdig te corrigeren, kunnen we problemen voorkomen.

De regel zegt dat we pas podologische zolen maken voor kinderen vanaf 7 jaar, omdat dan bepaalde klachten er niet meer uitgroeien.

Maar elk kind is anders, dus we bespreken graag met kind en ouder de beste aanpak.

 

Screening diabetici

Tijdens een screening voor mensen met diabetes wordt er algeheel gekeken naar de toestand van de voeten. We kijken naar drukpunten, ingegroeide nagels, verkleuring, droge huid en eventuele wonden.

Daarnaast testen we het oppervlakkige gevoel aan de hand van een monofilament en het diepere gevoel aan de hand van een stemvork.

Als laatste gebruiken we een Doppler om de bloeddoorstroming te controleren.

Er wordt altijd een verslag naar de huisarts en eventuele specialist verstuurd.

 

Schoenadvies

Als u schoenen koopt, vind ikzelf het belangrijk dat deze comfortabel zijn voor u. Mijn therapie heeft geen zin als u met ongemakkelijke schoenen loopt.

Verder zijn er drie punten waar u op moet letten bij de aankoop van podologisch verantwoorde schoenen:

- de hiel moet stevig zijn, omdat dat uw eerste contactpunt met de grond is.

- het midden van de schoen moet stevig zijn, om overbelasting tegen te gaan.

- de voorkant moet soepel zijn voor een goede teenafwikkeling.